Tuomas Turriago
Säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Tuomas Turriago (s. 1979) tunnetaan erityisesti kokeneena kamarimuusikkona, sekä myös kamarimusiikkisäveltäjänä. Hänen työtään kuvastaa paitsi valtava monipuolisuus, niin myös yli lähes kaikkien genrerajojen ulottuva rakkaus musiikkiin. Turriago on yhtä kotonaan soittaessan tai johtaessaan Piazzollaa tai elokuvamusiikkia kuin Schubertia tai Chopiniakin, ja onpa hän toisaalta jopa johtanut Tampereen Teatterikesässä 2019 hippimusikaaliklassikkoa Hair, Pauliina Hulkon ohjaamassa menestysproduktiossa Hair - Fifty Years After, joka oli Aamulehden sanoin vuoden teatteritapaus. Tuomas on luonnollisesti aktiivinen nykymusiikin puolestapuhuja sekä säveltäjänä, pianistina että myös jo 8 vuotta säännöllisesti maineikasta nykymusiikkiensemble TampereRaw:ta johtaneena kapellimestarina. Säveltäjänä hän pyrkii luovimaan eri ismien välissä ja säveltämään soittajaystävällistä musiikkia, silti 1900- ja 2000-luvun trendit tiedostaen. Turriago nimettiin kesällä 2019 ehdolle Suomen Musiikkikustantajien Liiton Vuoden taidemusiikin Säveltäjän palkinnon saajaksi.
Vuodesta 2004 Tuomas Turriago on toiminut Tampereen Musiikkiakatemian (TAMK/Musiikin) säestyksen lehtorina ja vuodesta 2019 myös kamarimusiikin tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa.
Hän aloitti pianonsoiton Carlos Turriagon johdolla 7-vuotiaana ja jo 9-vuotiaana mukaan tuli myös säveltäminen. Debyytti orkesterin solistina oli Jyväskylä Sinfonian kanssa 11-vuotiaana, konserttona Mozartin A-duuri, K488. 13-vuotiaana Tuomas voitti Kilin pianokilpailun ruotsissa ja 22-vuotiaana tuli toinen palkinto kansallisessa Jyväskylän Pianokilpailussa. Turriago suoritti diplominsa 2004 Sibelius-Akatemiassa Prof. Erik T. Tawaststjernan oppilaana. Kamaripianistina Tuomaksen ohjelmisto kattaa lähes kaiken keskeisen jousi-piano- ja puhallin-piano-ohjelmiston klassismista nykypäivään.
Tämän lisäksi Turriago on toiminut myös Lied-pianistina ja esiintynyt isommissa kamari-yhtyeissä. Yli kaksi vuosikymmentä kestäneen aktiivisen konserttiuransa aikana hän on esiintynyt pianistina mm. Sergei Nakariakovin, Vilmos Szabadin, Antje Weithaasin, Anatoli Melnikovin, Ari Angervon, Laura Vikmanin, Petteri Iivosen, Rainer Moogin, Lilli Maijalan, Michael Sanderlingin, Tomas Nuñez-Garcesin, Tuomas Ylisen, Samuli Peltosen, Markus Hohdin, Sami Junnosen, Karl Leisterin, Matthew Huntin, Jouko Harjanteen, Pacho Floresin, Harri Lidslen, Juha Uusitalon, Esa Ruuttusen, Teppo Lampelan ja Mari Palon kanssa. Turriago on myös esittänyt pianokvintettoja yhdessä Uusi Helsinki -kvartetin ja Tempera-kvartetin kanssa.
Tuomas Turriago on myös tunnettu soolopianistina ja on esiintynyt lukuisten orkestereiden solistina, Suomessa Tampere Filharmonia, Tampere Raw, Mikkelin Orkesteri ja Jyväskylä Sinfonia. Turriagon kanssa työskennelleistä kapellimestareista mainittakoon Eri Klas, Ari Rasilainen, Leon Spierer, Markus Lehtinen, Jan Söderblom, Shuntaro Sato, Ari Angervo, Luis Biava ja Irving Hoffman.
Tuomas on vieraillut lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla, mm. Mäntän Musiikkijuhlat, Riihimäen Kesäkonsertit, Hetan Musiikkipäivät, Helsingin Juhlaviikot, Espoon Pianoviikot, Konsertserie Katrina, Kaakon Kamarimusiikki, Lieksan Vaskiviikot, Tampere Biennale ja Nykymusiikin Lokakuu. Turriago on esiintynyt pianistina suomen lisäksi myös Virossa, Norjassa, Venäjällä, Saksassa, Unkarissa, Israelissa, Arabiemiraateissa, Etelä-Koreassa, Singaporessa, Yhdysvalloissa ja Kolumbiassa.
Tuomas Turriago on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari. Hän on toiminut viime vuosina yhä enemmän kapellimestarina, johtaen kausilla 2009-2016 mm. Vaasan, Seinäjoen ja Mikkelin Kaupunginorkesteita, Tampere Rawta, Tampere Chamberia sekä Tampere Filharmonian Vaskia, Tampereen Musiikkiakatemian opiskelijoista koostuvaa Pyynikki Sinfoniaa ja Portugalilaista Massive Brass Attaccia. Hän on osallistunut Atso Almilan ja Jorma Panulan kapellimestarikursseille.
Tuomas Turriagon 41 teosta käsittävään sävellystuotantoon kuuluu mm satuooppera Prinsessa Papupata (2013–15) jonka libreton on kirjoittanut Susanna Haavisto, kamariooppera Claro de Luna (2016) kontratenorille, huilulle, alttoviululle ja pianolle Maritza Nuñezin librettoon (osana Daniel Filippo -kamarioopperatrilogiaa), kaksi pianosonaattia (Uusinta Kustannus Oy), sonaatit tuuballe ja pianolle, trumpetille ja pianolle, käyrätorvelle ja pianolle, altosaksofonille ja pianolle sekä huilulle ja pianolle (Fennica Gehrman Oy), sekä Bugles of Light (2012) vaskiyhtyeelle ja lyöjille. Uusimpana isona teoksena on valmistunut TampereRawn tilauksesta Concerto for Chamber Ensemble (2017), jonka TampereRaw kantaesitti 2018 Tampere Filharmonian konserttisarjassa. Keväällä 2017 Tuomas Turriagon Jitters (2016) oli pakollisena teoksena Tampereen Pianokilpailun välierässä. Toisen jousikvarteton kantaesitti Tempera-kvartetti Hetan Musiikkipäivillä 2009 ja Mikkelin Orkesteri kantaesitti sävellyksen Towards Lydian Light, a symphony for strings, säveltäjän johdolla 2010. Turriago on sopinut Fennica Gehrmanin kanssa laajamittaisesta yhteistyöstä joka tarkoittaa useiden teosten kustantamista lähivuosina. Syksystä 2010 Turriago on ollut Suomen Säveltäjät ry:n jäsen.
Kesällä 2007 valmistui Turriagon sovitus Rahmaninovin toisesta sinfoniasta soolopianolle, jonka Tuomas on esittänyt mm. Mäntän Musiikkijuhlilla ja Espoon Pianoviikoilla.
Turriago on nauhoittanut suomalaista nykymusiikkia aktiivisesti sekä yleisradiolle että myös ulkomaisille radiokanaville.
Tuomas Turriago on tehnyt lukuisia levytyksiä Pilfinkille ja Alballe, viimeisimpänä elokuva- ja viihdemusiikin klassikoita sisältävän The Beautiful Trumpet of my Soul –albumin yhdessä trumpettitaiteilija Jouko Harjanteen kanssa Pilfinkille 2017.
Tuomas on saanut Pro Musica -säätiön apurahan 2004 ja 2015 ja useita Suomen Kulttuurirahaston apurahoja.
Tuomas on myös naimisissa ja kolmen lapsen isä. Hän harrastaa musiikin ohella syömistä, ulkoilua, paikallishistoriaa, arkkitehtuuria ja elokuvia. Aina kun kiireinen elämä antaa myöden, Tuomaksen löytää Hyhkyn ja Pispalan kujilta kävelylenkiltä.
Esiintyy mm:
-
Kynttiläkonsertti
Ke 31.7. klo 21:30
Lieksa kirkko -
Vaskimestarit lavalla: Sergei Nakariakov & Sergio Carolino
to 1.8.2024 klo 16:00
Lieksan kulttuurikeskus -
Mestareiden ilta: Venetsian karnevaali
pe 2.8.2024 klo 18:00
Lieksan kulttuurikeskus